Продължете към съдържанието

ЗАРЯДНИ СТАНЦИИ

С помощта на тази карта и тези зарядни станции електрическите автомобили си набавят необходимата енергия. Разбира се, Вие може да ползвате и домашна зарядна станция, която да Ви подсигури независимост и по-ниска цена на киловат час.

Скоростта на зареждане е различна и зависи от накрайника  и от условията, в които протича зареждането. Зареждането в домашни условия в най-бавният вариант,  който може да отнеме няколко часа. В специализираните зарядни станции процесът на зареждане може да трае около 30 минути до най-много  час, а през това време Вие може да изпиете едно кафе, да хапнете или да си починете от дългият път.

AC станциите са основно нисковолтови станции, които работят с променливо напрежение. Ако не сте разбрали нищо дотук, то нека го кажем просто. Това е станция свързана към вашата електрическа мрежи и тока, който достига до вашата кола е по-малко количество. Това напрактика означава, че една и съща кола може да се зарежда Бързо или съответно бавно на различните станции. АС станцията зарежда по-бавно.

Повече мощност в прав ток. Това е станцията, която искате да имате под ръка, когато пътувате на дълги разстояния. В картата горе може да намерите локации с различните типове станции. Имайте предвид, че скоростта на зареждане зависи изцяло от вашата кола. Ако максималната скорост на зареждане на станцията е 100kw/h, то вашата кола може да постигне максимум 30kw/h скорост на зареждане. Да го кажем с по-проси думи, ако вашата кола е шише, то гърлото на шишето е мястото, откъдето влиза водата (тока). Колкото и голяма тръба (зарядно) да позлвате, за да го пълните то няма как да влиза по-бързо заради малката дупка 🙂

Тук трябва да помислите в няколко посоки.

– мощност – съветваме Ви да си вземете по-мощна зарядна станция, отколкото Ви трябва, защото следващия автомобил може да е с по-голяма батерия от сегашния и за да има смисъл в бъдеще тази инвестиция. 
– дължина на кабела – стандартната дължина на кабела е 4,80м. Достатъчно ли е за Вас? Ако не е може да поръчате допълнително.
–Препоръчваме Ви да проучите фирмите, които предлагат зарядни станции, както и да проверите дали зарядната станция е преминала всички тестове и дили разполага с необходимите сертификати. Компании, предлагащи зарядни станции.

Смарт функциите са доста облекчаващи в някои моменти. Ето примери затова – настройване на времето за зареждане т.е. тази функция Ви дава възможност да избирате на каква тарифа да зареждате (дневна или нощна). Друга функция е приложението за отдалечен достъп, което Ви дава информация за статуса на зареждане без да се налага да сте при автомобила.

Мобилната зарядна станция има своите предимства. Тя може да се извади от контакта и да се използва на друго място. Ако се появи проблем с мобилната станция много лесно може да се врне на производителя, за да я смени по гаранция, докато при стационарната зарядна станция първо трябва да извикате техници, които да дойдат да я деинсталират и след това да инсталират новата.

Нашите тестове сочат, че цената на 100км изминат пробег може да варира от 2 до 20 лева. КАК ТАКА? 

Цената на тока в домашни условия е средно 0,2ст/кв.ч. Това значи, че ако вашата кола харчи в градски условия средно 17кв.ч/100км Вие ще изразходите 3,4лева /100км

Ако вземем предвид, че повечето собственици на Електрически автомобили имат малки соларни системи или зареждат нощно време на цена от 0,13ст така свалят над 50% от цената на едно зареждане поради благоприятни условия.

Защо обаче може да стигнем цена от 20лв/100км?

Електрическите коли винаги харчат повече ток извънградско. Това е така заради по-високата средна скорост. Цената на кв.ч. на публична зарядна станция може да достигне до 0.90лв/кв.ч. Ако кажем, че разхода Ви е около 20кв.ч/100км то сметката е ясна.